Czym różni się wędlina ekologiczna od zwykłej?

Wędliny od dawna stanowią ważny element diety wielu osób. Na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór produktów mięsnych, wśród których możemy wyróżnić wędliny konwencjonalne oraz ekologiczne. Mimo rosnącej świadomości konsumentów wiele osób nie wie wciąż, czym tak naprawdę różnią się te dwa rodzaje wyrobów. Dlatego też postanowiliśmy to sprawdzić.

Dziękujemy firmie https://wedliny-ekologiczne.pl/ za pomoc merytoryczną przy tworzeniu treści tego artykułu.

Proces produkcji

To zdecydowanie najważniejsza kwestia, która różni zwykłe wędliny od wyrobów ekologicznych. W przypadku wędlin produkowanych masowo w sposób konwencjonalny w procesie przetwarzania mięsa powszechnie stosuje się konserwanty, wzmacniacze smaku oraz barwniki, aby poprawić wygląd i trwałość produktu. W przypadku wędlin ekologicznych proces ich produkcji musi przestrzegać szereg rygorystycznych norm. Wykorzystuje się w tym przypadku tradycyjne metody obróbki takie jak np. wędzenie dymem oraz nie stosuje się żadnych ulepszaczy i konserwantów.

Jakość i pochodzenie mięsa

To kolejny czynnik, który zdecydowanie odróżnia zwykłe wędliny od wyrobów ekologicznych. W przypadku zwykłych wędlin mięso pochodzi od zwierząt z masowej hodowli. W paszach dla zwierząt stosowanych w takich hodowlach mogą znajdować się pestycydy, nawozy chemiczne oraz GMO. Co więcej, najczęściej stawia się na przyspieszenie wzrostu zwierząt, przez co mięso jest złej jakości – często jest twarde, łykowate lub zbytnio przerośnięte tłuszczem. Hodowla ekologiczna zwierząt wyklucza stosowanie sztucznych dodatków, antybiotyków, hormonów wzrostu oraz innych specyfików. Zwierzęta hoduje się w godnych warunkach, zapewniając odpowiednie warunki rozwoju.

Smak

Nie da się ukryć, że w przypadku wędlin jest to niezwykle ważna kwestia, która wpływa na decyzje konsumentów. Wiele osób, które przyzwyczajone są do intensywnych smaków, które zapewniane są przez dodatki takie jak choćby glutaminian sodu uznaje, że słone i wyraziste wędliny konwencjonalne są lepsze. Musimy jednak mieć świadomość, że ich smak wynika ze stosowania różnego rodzaju ulepszaczy.  Tymczasem wędliny ekologiczne przygotowywane są według tradycyjnych, naturalnych receptur i wyrabiane sa z lepszej jakości mięsa. Dlatego też ich smak jest bardziej wyrafinowany a one same delikatne i aromatyczne.

Cena

To kolejny aspekt, na który zwracamy uwagę podejmując decyzję o wyborze produktów. Nie da się ukryć, że wędliny zwykłe są zazwyczaj tańsze.Niższe koszty produkcji, masowa hodowla i przetwarzanie oraz stosowanie tańszych surowców sprawiają, że wędliny konwencjonalne są bardziej przystępne cenowo. Warto mieć jednak świadomość, że niższa cena często idzie jednak w parze z niższą jakością i większym ryzykiem dla zdrowia.Wędliny ekologiczne są zazwyczaj droższe od konwencjonalnych ze względu na bardziej kosztowny proces produkcji, który wymaga większych nakładów pracy i surowców. Ekologiczne pasze, kontrolowane warunki hodowli oraz brak sztucznych dodatków przyczyniają się do wyższych kosztów wytwarzania tych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *